Za fabriku za prečišćavanje vode u Vršcu 6 miliona evra

Bez autora
Jun 23 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Chirić potpisao je danas ugovor u vrednosti od šest miliona evra koji predviđa finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Vršcu. Ugovor o zajmu i finansiranju za opštinu Vršac potpisali su i predsednik opštine Vršac Čedomir Živković, direktor komunalnog preduzeća "Drugi oktobar" Ljubisav Šljivić i direktor kancelarije Nemačke razvojna banka KfV u Beogradu Jirgen Velšof (Juergen Welsćof). Radovi na gradnji postrojenja trebalo bi uskoro da otpočnu, a i u toj investiciji učešće će uzeti domaća građevinska operativa. Fabrika za prečišćavanje vode biće napravljena u Pavlišu, selu pored Vršca. Ugovor je deo "Programa vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji" koji Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom KfV sprovodi već četvrtu godinu za redom.

Za fabriku za prečišćavanje vode u Vršcu 6 miliona evraMinistar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Chirić potpisao je danas ugovor u vrednosti od šest miliona evra koji predviđa finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode za piće u Vršcu.

Ugovor o zajmu i finansiranju za opštinu Vršac potpisali su i predsednik opštine Vršac Čedomir Živković, direktor komunalnog preduzeća "Drugi oktobar" Ljubisav Šljivić i direktor kancelarije Nemačke razvojna banka KfV u Beogradu Jirgen Velšof (Juergen Welsćof).

Radovi na gradnji postrojenja trebalo bi uskoro da otpočnu, a i u toj investiciji učešće će uzeti domaća građevinska operativa. Fabrika za prečišćavanje vode biće napravljena u Pavlišu, selu pored Vršca.

Ugovor je deo "Programa vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji" koji Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom KfV sprovodi već četvrtu godinu za redom.

Ovaj program koji se sprovodi uz podršku Nemačke obuhvata investicije na zameni dotrajale vodovodne mreže, rehabilitaciji, optimizaciji i proširenju postrojenja za vodosnabdevanje, izgradnju novih bunara, rezervoara, pumpnih stanica, fabrika za prečišćavanje vode, kao i priključenje novih delova grada i opština na centralni sistem vodsnabdevanja i kanalizacije.

Ukupna vrednost ovog programa, kojim je, inače, obuhvaćeno 16 opština u Srbiji u kojima živi više od 1,5 miliona stanovnika je 89,4 miliona evra, a sredstva su obezbeđena tako što 60 posto čini zajam, a preostalih 40 posto donacija.

Investira se u gradove i opštine sa izraženim problemima u vodosnabdevanju i otpadnim vodama, kako u pogledu kvaliteta i obezbeđenja dovoljnih količina voda za piće, tako i po pitanju odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.

Ovaj ugovor je primer konkretne pomoći nemačke vlade, lokalnim samoupravama u Srbiji, a ova vrsta kredita može da pomogne građanima u poboljšanju njihovih životnih uslova.

Nemačka podržava izgradnju infrastrukturne mreže u Srbiji, što je preduslov uspešnog približavanja EU. Nemačka insistira ne samo na deklarativnoj podršci tom procesu, već i na konkretnoj pomoći koju mogu da osete građani Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik